Jeszcze do niedawna przerwy na lunch wydawały się być czymś z odległego świata, nową modą związaną głównie z wielkimi korporacjami. Obecnie wiele, nawet małych firm, stosuje je w pracy. W czasie przerw na kawę można na przykład nawiązać ciekawe kontakty biznesowe. Sprzyja temu również dobre jedzenie. Obsługę przerwy na lunch może zapewnić profesjonalna firma cateringowa.

Posiłki na co dzień z cateringiem

W ostatnich latach dynamicznie zmienia się sam tryb pracy, a także podejście do pracowników. Przerwy na lunchowe z cateringiem są też świetnym sposobem na integrację wewnątrz zespołu. Wiele interesujących pomysłów rodzi się właśnie w czasie przerwy – odpowiednia atmosfera może sprzyjać kreatywnemu myśleniu. 

Ponadto nie każde przedsiębiorstwo dysponuje dużym zapleczem kuchennym. Na ogół ogranicza się do postawionej w rogu mikrofalówki. Nie ma więc możliwości do tego, żeby przygotować sobie świeży i pełnowartościowy posiłek. Nie każdy ma również czas na to, żeby wcześniej w domu przygotować sobie danie. Kończy się więc na szybkich kanapkach czy słodkich drożdżówkach jedzonych w pośpiechu, często przed komputerem. Usługi cateringowe mogą zapewnić posiłki dla wszystkich współpracowników. Takie rozwiązanie ma sporo atutów – jedzenie będzie dostarczone w ściśle określonym czasie, więc dokładnie na moment przerwy na lunch, posiłki będą świeże, a jednocześnie będą mieć już odpowiednią temperaturę. Wystarczy tylko usiąść przy wspólnym stole i cieszyć się przyjemnym smakiem. Wiele firm korzysta z takiego rozwiązania na co dzień i zamawia posiłki na dowóz w ramach abonamentów. Można też zamówić jedzenie na konkretny, wybrany dzień. Nie trzeba tracić czasu na przygotowania, wszyscy mogą zjeść razem i spędzić przerwę w miłym towarzystwie.

Zróżnicowane menu z cateringiem

Wiadomo, że im więcej osób usiądzie do jednego stołu, tym trudniej dopasować menu, by każdemu odpowiadało. Jeśli jedna osoba miałaby przygotować posiłki dla wszystkich, dostosowanie do tej różnorodności byłoby nie lada problemem. Catering może sprostać tym wymaganiom. Dzięki temu bez problemu można zamówić różne dania, zarówno tradycyjne, jak i dania wegetariańskie. To dobre rozwiązanie dla tych osób, które muszą ograniczać spożycie konkretnych produktów, można więc wybrać potrawy, które nie będą zawierać glutenu, nabiału, czy jakichkolwiek innych alergenów. Samemu czasem trudno byłoby przygotować takie posiłki, nie każdy zresztą musi czuć się w kuchni ekspertem. Catering weźmie pod uwagę wszystkie te sugestie. Może się również okazać, że na przykład cała grupa pracowników chce wspólnie zacząć zdrowiej się odżywiać – bo razem raźniej i zdecydowanie łatwiej o motywację. Takim wymaganiom sprosta doświadczona firma cateringowa.

Catering nie tylko na lunch, ale i na bankiety, święta czy wyjazdy integracyjne

Obsługa przerw na lunch to tylko jedna z możliwości, jakie są oferowane przez usługi cateringowe. To zarazem dobra okazja do tego, by sprawdzić, czy jedzenie, forma podania i obsługa spełniają wymagania danego przedsiębiorstwa. Jeśli tak, mogą z powodzeniem obsługiwać również inne firmowe wydarzenia. A jest ich sporo – jak choćby wyjazdy integracyjne, konferencje czy szkolenia. Serwis kawowy może się przydać w każdym z tych warunków. 

Przydadzą się także koreczki, przekąski na zimno czy przystawki. W przypadku organizacji wigilii firmowej można również zdecydować się na catering, który z okazji świąt często zmienia jadłospis i przygotowuje tradycyjne potrawy wigilijne czy wiosną – dania wielkanocne. Warto wiedzieć, który catering spełnia wszystkie wymagania i odpowiada na potrzeby firmy również po to, by przy okazji dużych wydarzeń, jak na przykład gala czy bankiet firmowy, wiedzieć, do kogo się zgłosić. Zaufana i sprawdzona firma cateringowa pomoże w przygotowaniu każdego z tych wydarzeń, zadba o gości i klientów, a przez to też pozytywnie wpłynie na budowę wizerunku całego przedsiębiorstwa.

Źródło: Masters Catering – catering Warszawa